onsdag 6. mai 2009

Den Gylne Regel

Norman Rockwell Mosaic  "The Golden Rule&...Image by United Nations Photo via Flickr

I 1961 malte Norman Rockwell, en kjent amerikansk kunstner bildet "The Golden Rule". I maleriet ønsket Rockwell å illustrere hvordan den gylne regel var felles for alle de store religionene og livssynene.

I 1985, ga Nancy Reagan, Usa's daværende førstedame, en mosaikk basert på Norman Rockwell's maleri "The Golden Rule" i gave til FN. Jeg mener at man kan si at Rockwell's og FN's syn på menneske og menneskeverd er sammenfallende. Hva mener du?
Reblog this post [with Zemanta]

6 kommentarer:

Kristine H sa...

Jeg mener helt klart at Rockwell's og FN's syn på mmenneske og menneskeverd er sammenfallende, med bakgrunn i den gylne regel. Dette maleriet illustrerer mennesker i alle størrelser og fasonger, og med forskjellig hudfarge. Dette viser at Rockwell setter pris på og respekterer alle sammen, uansett religion, hudfarge, kjønn o.l, akkurat slik som FN's menneskerettigheter gjenspeiler. Utgangspunktet for FNs menneskerettigheter er at de bygger på universelle verdier og prinsipper som skal sikre de grunnleggende vilkår for at alle mennesker skal kunne leve et verdig liv.
Så jeg mener at Rockwell illustrerer det som FN's menneskerettigheter sier og deres budskap.

Velamarta sa...

I dette bildet er det samla menneske med ulik etnisk og religiøs bakgrunn. Dette viser at humanitet er viktig for Rockwell. Han respekterer forskjellen mellom mennesker og at de er ulike, men at vi kan leve sammen. Eg meiner at dei har eit felles syn på mennesket og menneskeverd og at dette kommer godt fram i bildet. FNs sitt fokus på menneskers individuelle rettigheter kommer godt fram i bildet:)

Sofie sa...

Jeg mener også at dette er sammenfallende. FN står for at alle skal ha det bra og like mye og si. FN må ta hensyn til alle verdens religioner, slik som Rockwell gjenspeiler i maleriet. Derfor mener jeg at Rockwell's og FN's syn på menneske og menneskeverd er sammenfallende.

Garvik sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Garvik sa...

Rockwell mente tydeligvis at Den gylne regel var svært viktig, siden han malte dette maleriet. På maleriet ser vi mennesker fra mange ulike kulturer og verdensdeler. Svarte og hvite. Han viste med maleriet hvor viktig Den gylne regel var for de ulike religionene og livssynene. Dermed også mellom de forskjellige religionene. Altså hadde han et slikt syn på menneskeverdet at alle mennesker er like mye verd og står egentlig for svært mange av de samme verdiene. FN har også gjennom blant annet menneskerettighetserklæringen sagt noe av det samme. Det er et viktig punkt å få frem for FN at alle mennesker er like mye verd, og har de samme rettighetene. Og siden FN tok imot gaven fra Nancy Reagan, står nok FN også for Den gylne regel.

Anonym sa...

Ja- Eg meiner at Norman Rockwell sitt måleri “The Golden Rule” gjenspeglar FN sitt syn på menneske og menneskeverd. Den første artikkelen i FNs menneskerettsfråsegn er: “Alle menneske er fødde frie og med same menneskeverd og menneskerettar. Dei er utstyrte med fornuft og samvit og bør handle mot kvarandre i brorskaps ånd.” På Rockwell sitt måleri er det menneske representert frå ulike delar av verda, med ulike religionar og teksten: “Gjer mot andre det du vil dei skal gjere mot deg”. Dette illustrerer, som i FNs menneskerettsfråsegn at Den Gylne Regel gjeld ALLE mennesker.